Vindhek concept en gebruik

Hoe werkt een Vindhek?

Als je iets vindt, hang je het in het Vindhek.  Ben je iets kwijt, dan ga je kijken of iemand zo aardig is  geweest het voor je op te hangen. Zo maak je een vriendelijk  gebaar, en ontmoet je elkaar.
Vind je verloren voorwerp terug. Voeg een gevonden voorwerp toe. Dat is de gebruiksaanwijzing die te lezen is in het dak.

Glimlach
Vindhek is een concept over respect, eerlijkheid en vertrouwen. Het geeft  vorm aan empathie en aandacht voor mensen in hun eigen leefsfeer.  Ook appelleert het direct aan universele behoeften, en wekt het waardevolle menselijke eigenschappen zoals respect op. Daarom beginnen veel voorbijgangers ook meteen te glimlachen als ze het Vindhek zien. Ze herkennen de diepere laag en betekenis.

Interactief
Mensen die iets ophangen of terugvinden laten het Vindhek zijn mooie werk doen. Ze maken contact en zo ontstaat cohesie. Het Vindhek is bedoeld als interactief communicatiemiddel. Dichtbij, creëert het gelijk een landmark en ontmoetingsplaats. Omdat er steeds weer iets anders in het Vindhek hangt, veranderen kleur, structuur en vorm. Zo wordt het ook een levend kunstwerk dat de gebruikers zelf scheppen. Vindhek is een kunstwerk dat werkt. ´Art you can use´schreef The New York Times When Art meets the Lost and Found.

Intercultureel
Het concept werkt sinds 2006 in het Amsterdamse Vondelpark. Dit Rijksmonument trekt 14 miljoen bezoekers per jaar. Toeristen van alle nationaliteiten begrijpen hier meteen hoe het werkt. Ook Rijksmonument het Noorderplantsoen in Groningen heeft een Vindhek. U vindt er een in het Utrechtse Màximapark, het Amsterdamse Westerpark, in de nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort middenin het winkelcentrum en in de Amsterdamse Kinkerstraat. Op alle locaties werkt het concept ook als citymarketing. Mensen poseren bij het Vindhek en hun foto´s zijn terug te zien op Twitter, Facebook, Instagram, Flickr enzovoort.

Informatie
Annemarieke Weber, vertelt u graag meer over haar concept, de verschillende toepassingsvormen en ontwerpen en de reacties van buurtbewoners, toeristen en de media.
Belt u voor een afspraak: 06 – 28 80 14 79
Informatief én grappig is ook deze reportage van de Japanse televisie NHK.

 

Een gedachte over “Vindhek concept en gebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *